February 13, 2015

Model 100 markah FB.

Salam sejahtera,

Syukur sekali lagi kita dapat bersama berkongsi maklumat bagaimana menukar FB menjadi buku. Dalam dua post yang lepas saya telah kongsikan kenapa kita guna FB dan apakah ciri-ciri yang dilihat oleh penerbit. 

Dalam post kali ini saya ingin berkongsi bagaimana penerbit memberikan markah kepada FB kita sebagai sokongan kepada ciri-ciri sebelum ini. Anda boleh memberi markah kepada setiap point yang akan saya kongsikan nanti agar anda tahu berapakah markah keseluruhan anda. Setiap point anda berikan nilai dari 1 hingga 10. 

1- Cover Foto
Apabila kita melihat kepada wall FB perkara pertama yang menjadi tumpuan ialah cover foto. Pastikan kita meletakan cover foto yang sesuai dengan bidang yang kita kuasai. Ia memberikan gambaran umum berkaitan dengan kepakaran yang kita miliki. 

2- Gambar Profail
Sebaiknya gambar profail adalah gambar anda. ini bagi memberitahu kepada penerbit itu adalah rupa anda yang paling menarik. Elakkan menggunakan gambar-gambar ikon atau objek-objek yang tidak berkaitan dengan bidang anda. Melainkan FB tersebut adalah syarikat anda.

3- Maklumat Profail
Berikan maklumat profail yang betul terutamanya email dan no telefon agar mudah penerbit ingin hubungi. Nyatakan juga kepakaran dan kemahiran yang anda miliki.

4- Buku
Buku yang anda baca juga mengambarkan diri anda. Maka banyak kan buku dalam bidang kepakaran anda disamping bahan bacaan lain. Supaya anda bukan menjadi robot.

5- Post
Maklumat yang anda pos memainkan peranan dalam mengambarkan idea dan maklumat yang adna ada. Oleh itu post lah perkara yang memberikan maklumat berkaitan kepakaran dan bidang anda. Untuk post ini anda mungkin boleh guna formula 7/3 iaitu 7 post berkaitan maklumat dan 3 post perkara yang santai.

6- Likes
Apa yang anda suka (like) juga memberikan kecenderungan anda dalam bidang tersebut. Lain kali jangan hanya like pastikan betul baru like.

7- Group
Ini mengambarkan dengan siapa anda suka bergaul. Pilih lah group yang sesuai dengan bidang kepakaran, namun tidak salah untuk berada dalam group lain kerana anda adalah insan bukan robot. 

8- Bilangan like dan komen
Pembaca yang memberi komen dan like juga penting, terutamanya pada post yang anda tulis. Ini mengambarkan kredibiliti anda dalam menyampikan maklumat. apabila ramai yang like dan komen maka anda banyak memberikan maklumat kepada pembaca.

9- Note
Pada ruangan ini anda boleh sediakan maklumat untuk membantu rakan-rakan dengan menyediakan panduan ringkas berkaitan sesuatu masalah. Perkongsian menggunakan note mudah untuk di perolehi berbanding dengan post. Ini akan memberikan kelebihan kepada anda apabila banyak note yang disediakan.

10- Siapa yang like dan komen
Pembaca anda juga memainkan peranan dalam membina kredibiliti anda. Apabila yang like dan komen merupakan pakar atau yang sama bidang. Ini memberikan gambaran bahawa anda adalah sumber rujukan dan penyelesai masalah. Anda adalah pakar.

11- Markah tambahan
Adakah anda hidup dalam dunia kerja semata-mata atau anda adalah manusia normal? Ruangan picture dapat mengambarkan kehidupan sosial anda bersama dengan keluarga dan rakan.

Bagaimana? Berapa markah yang anda dapat? Mungkin 100, 80, 50, 40? Tidak mengapa, berapa pun markah yang anda dapat, lakukan perubahan sekarang agar FB dapat mewakilkan kepakaran anda.

Sekian, semoga sahabat sentiasa ceria dan gembira.

p/s: Dalam post akan datang kenapa pentingnya model 100 markah ini kepada penerbit.

Jom kongsi
#coretansyah

****************************************************************************************
Maklumat ini boleh dikongsikan dengan mengekalkan maklumat asal penulis. Maklumat penulis: Syaharudin merupakan seorang guru dan penulis blog separuh masa. Mempunyai blog untuk perkongsian perniagaan internet dan motivasi. http://www.rahsiapendapatanpasif.com
  ****************************************************************************************

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...