February 27, 2015

Memulakan penulisan di FB

Salam sejahtera,

Semoga sahabat semua sentiasa sihat dan ceria. Pada kali ini saya ingin berkongsi sedikit lagi maklumat berkaitan penulisan di FB menjadi buku. 

Saya pasti ramai dikalangan sahabat telah pun mempunyai FB. Cuba perhatikan setiap post yang telah sahabat tulis. Adakah ia memfokus kepada sesuatu topik tertentu? Atau hanya mengikut perasaan? Walauapapun tulisan sahabat tidak menjadi masalah. Kerana kita tahu bahawa FB adalah laman sosial dan kita ingin berkongsi berbagai-bagai perkara.

Namun begitu jika kita boleh fokus kepada satu perkogsian maklumat pasti wall FB akan menjadi lebih bermakna. Tentu sahabat masih ingat formula 7/3 kan. Kita menghasilkan 7 post berkaitan dengan makluamat perniagaan dan 3 post santai. Dengan ini secara tidak langsung kita dapat menjenamakan kepakaran yang dimiliki. 

Perkongsian yang kita tulis akan menjadi perhatian pembaca apabila ia mampu menyentuh dua butang. Butang pertama ialah butang emosi pembaca. Antara butang emosi yang boleh disentuh ialah keseronokan, makanan, kebebasan dan keselamatan. Setelah butang emosi disentuh maka butang keduaakan berjaya berungsi. Butang tersebut ialah butang logik, ia terhasil daripada maklumat yang diketahui oleh pembacadan apa yang telah dipelajari. 

Apabila kedua-dua butang tersebut aktif maka pembaca telah pun tertarik dengan setiap post yang kita hasilkan. Untuk memudahkan kita mengaktifkan butang emosi dan logik pembaca, apa yang perlu dilakukan ialah memilih kategori pembaca.

Antara kategori pembaca ialah pesakit iaitu pembaca yang menjadikan hasil tulisan sebagai penawar, penyokong yang menjadi tulang belakang kita untuk menulis dan pemburu iaitu yang mencari maklumat untuk diterbitkan.

Mulai sekarang kenalpasti kategori pembaca sahabat dan pasti post yang ditulis akan menjadi perhatian. Selamat menulis di FB. 

Sekian, semoga sahabat sentiasa ceria dan gembira.

Jom kongsi.
#coretansyah


****************************************************************************************
Maklumat ini boleh dikongsikan dengan mengekalkan maklumat asal penulis. 
Maklumat penulis: Syaharudin merupakan seorang guru dan penulis blog separuh masa. 
Mempunyai blog untuk perkongsian perniagaan internet dan motivasi. http://www.rahsiapendapatanpasif.com 

****************************************************************************************

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...