February 20, 2015

Kenapa model 100 markah

Salam sejahtera,

Syukur dapat lagi saya kongsikan maklumat berkaitan dengan menukar status FB kepada buku. Semoga sahabat semua sudah bermula. Jika dihitung dari post pertama sehingga hari ini sudah hampir 3 minggu kan. Mungkin sahabat telah pun siap menulis untuk 2/3 buku. 

Saya akan nantikan buku sahabat semua. Teruskan menulis untuk memandaikan bangsa. Berbalik kepada model 100 markah dalam post yang lepas. Saya harap sahabat semua telah meningkatkan markah FB kepada 100% paling kurang pun 80%.

Kenapa penerbit menitik beratkan model 100 markah? Ini disebabkan oleh komitmen yang akan diberikan oleh penerbit apabila membuat keputusan untuk menerbitkan buku sahabat. Komitmen yang dimaksudkan di sini adalah dari segi pelaburan kewangan. 

Bagi menerbitkan sebuah judul ia melibatkan kos sehingga RM 12 000, manakala bagi judul yang bersiri boleh mencecah sehingga RM 100 00. Disebabkan nilai pelaburan yang tinggi maka penerbit sekarang perlu lebih teliti dalam mendapatkan penulis baru. 

Ini bagi memastikan pulangan yang bakal diterima adalah berbaloi dengan pelaburan yang dikeluarkan. Selain itu komitmen untuk promosi juga melibatkan kos yang tinggi. Namun ia tidak menjadi masalah apabila sahabat mempunyai peminat atau pembaca di FB yang ramai. 

Oleh itu mulakan kumpul peminat atau pembaca setia agar apabila terbitnya karya nanti ia akan mudah terjual. 

Sekian, Semoga sahabat semua ceria dan gembira.

p/s: Dalam post akan datang  saya akan bincangkan langkah menulis di FB.
  
Jom kongsi.
#coretansyah

****************************************************************************************
Maklumat ini boleh dikongsikan dengan mengekalkan maklumat asal penulis. Maklumat penulis: Syaharudin merupakan seorang guru dan penulis blog separuh masa. Mempunyai blog untuk perkongsian perniagaan internet dan motivasi. http://www.rahsiapendapatanpasif.com
****************************************************************************************

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...