January 30, 2015

Dari FB menjadi buku.

Syukur pada hari ini dapat berkongsi sedikit maklumat dengan sahabat-sahabat semua. Pada 17 Januari 2015 yang lepas saya telah menghadiri satu seminar yang sangat menarik. Iaitu bagaimana menjadikan status Facebook menjadi buku. 

Seminar tersebut disampaikan oleh Tuan Zamri Mohamad yang merupakan seorang jurulatih penulis dan pengendali bengkel penulisan buku. Mengikut beliau penggunakan FB sebagai medium sebagai penulisan adalah sangat efektif. 

Ini disebabkan kita akan sentiasa update status pada FB. Cara penulisan adalah ringkas dan berperingkat. Ia seupama kita menyediakan batu-bata untuk membuat bangunan. Boleh diibaratkan satu ststus sebagai satu batu-bata. 

Lagipun ini boleh menjadi satu proses berikir secara berperingkat. Apabila mendapat satu idea terus update di FB. Secara tidak langsung  setiap status yang telah dihasilkan menjadi satu proses dokumentasi secara berperingkat. 

Mengikut kajian yang dilakukan oleh Tuan Zamri sendiri, setelah 5 hari menulis status di FB beliau berjaya menghasilkan 13 halaman dengan 2684 patah perkataan. 

Bayangkan apabila kita dapat menulis tiga status setiap hari, dengan 100 patah perkataan. Sebulan kita sudah menghasilkan 9000 patah perkataan. Kita sudah siapkan separuh buku yang mempunyai 100 muka surat. 

Malah kita sememangnya boleh menyiapkan satu buku dengan hanya menulis update di FB selama tiga bulan secara tetap. 
Pada post yang akan datang saya akan kongsikan bagaimana menjadi kan status kita disukai dan diintai oleh penerbit buku (rahsia PTS). 

Semoga sahabat semua sentiasa ceria dan gembira.

p/s: Dalam post akan datang saya akan kongsikan apa yang penerbit lihat pada penulis.

Jom kongsi.
#coretansyah

****************************************************************************************

Maklumat ini boleh dikongsikan dengan mengekalkan maklumat asal penulis. Maklumat penulis: Syaharudin merupakan seorang guru dan penulis blog separuh masa. Mempunyai blog untuk perkongsian perniagaan internet dan motivasi. http://www.rahsiapendapatanpasif.com

****************************************************************************************

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...