July 27, 2014

Lubuk rezeki

Syukur pada kali ini kita dapat lagi berkongsi satu maklumat berkaitan dengan peluang rezeki. Apabila kita ingin memulakan sesuatu perniagaan maka terdapat beberapa faktor yang perlu dikaji. Terutamanya dari segi keperluan produk tersebut kepada pengguna. 

Kajian boleh dilakukan dengan bertanya dan memerhatikan keadaan sekeliling kawasan yang kita ingin bina perniagaan. Apakah keperluan penduduk sekitar, sebagai contoh kawasan tersebut ramai pengguna motosikal maka kita boleh membuaka perniagaan berkaitan motosikal seperti membaiki dan membasuh serta menyimpan. 

Jika kawasan tersebut susah mendapatkan produk halal maka kita boleh membuka kedai yang membekal produk halal. Ini akan menjadikan kita lebih menyerlah dalam perniagaan tersebut. Apalagi yang kita boleh lakukan ialah bertanya keperluan masyarakat di kawasan tersebut. Kita boleh fokus kepada golongan wanita, remaja. lelaki atau warga emas. Dengan memenuhi keperluan mereka kita dapat mewujudkan satu peluang perniagaan baru. 

Cuba mulakan sekarang dengan melihat dan bertanya apakah keparluan masyarakat di tempat anda. Mungkin itu adalah peluang perniagaan kita yang baru. 

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...