April 27, 2014

Apa perniagaan anda?

Salam sejahtera,

Syukur Alhamdulil lah, pada hari ini kita dapat lagi berkongsi cerita. Maklumlah kita ni kan suka dengar cerita. Sambil-sambil semak fb terlihat satu status dari Raja Kamil, status tu berbunyi "peniaga usaha dan masa". Saya begitu teruja dengan status tu maklumlah siap yang boleh berniaga usaha dan masa ni. 

Walaupun cukup ringkas status tersebut namun ia membuktikan bahawa semua orang adalah peniaga. Apa yang dimaksudkan disini ialah seorang pekerja makan gaji pun adalah seorang usahawan iaitu usahawan usaha dan masa. 

Bagi usahawan jenis ini mereka tidak dapat nak melipatgandakan pendaptan kerana ia telah ditetapkan pada setiap bulan. Walaupun usaha yang dilakukan adalah berganda-ganda namun pendapatan pada setiap bulan adalah sama. Dengan keadaan ini maka berlakulah perkara-perkara yang kurang enak dengan istilah "curi tulang", "mengular" dan sebagainya. 

Tapi saya pasti yang membaca pos ini bukan begitu kan. Semua yang baca ni nak berubah ke arah yang lebih baik kan. Tak salah makan gaji kerana ia merupakan satu langkah permulaan ke arah usahawan berdikari. Seperti kata Dr. Azizan Osman pakar keusahawana #1 Malaysia dan Asia tu, "kita yang perlu berubah dahulu baru boleh mengubah orang lain". 

Tanamkan satu niat dan tekad untuk menjadi seorang usahawan yang berjaya pada satu masa nanti. Penuhkan ilmu yang berkaitan agar kita mudah untuk melakukannya. Selain itu kita perlu sedar setiap yang berlaku adalah perancangan dari Yang Maha Kuasa. Maka kita usaha dan mohon apa yang kita perlukan kerana Dialah yang maha memberi. 

Sekian, 
Fast Action, Fast Result (FAFR)

Jom kongsi.
#coretansyah

************************
************************

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...