March 20, 2014

Kenapa 10%?

Salam sejahtera,

Pada hakikatnya kita semua tahu berkaitan dengan sedekah, banyak hadis dan dalil Al-Quran yang menggalakan kita untuk bersedekah. Namun masih menjadi persoalan berapa banyak yang perlu di sedekahkan?

Kita dianjurkan untuk memberi sebahagian daripada pendapatan, jika kita diberikan RM100 dan diminta berikan sebahagian daripadanya kepada Dolah pada pandangan anda berapa banyak yang anda akan berikan?

Jika sebahagian kecil, mungkin jumlahnya ialah 5-10 peratus.
Jika sebahagian besar, mungkin jumlahnya ialah 60-90 peratus
Jika sebahagian, mungkin jumlahnya ialah 20-40 peratus.

Situasi di atas adalah kemungkinan atau anggaran yang akan dibuat. Namun itu tidak semestinya betul, hanya secara kefahaman kasar.

Oleh itu paling minimum untuk kita sedekah ialah 10% dari pendapatan, kerana setiap sedekah yang kita berikan akan mendapat 10 kali ganda ganjaran. Ada juga yang mengatakan apabila kita perlukan RM1000 maka sedekahlah RM100. Maka sedekahlah lebih banyak kerana kita akan mendapat lebih 
banyak ganjaran.

Seperti para jutawan sedunia lakukan, mereka lebih banyak menggunakan hasil perniagan ke arah kebajikan. Kita yang yakin dengan janji Allah serta Rasullah maka sepatutnya lebih banyak membantu orang disekeliling. Sama seperti satu maksud Al-Quran, jadilah orang yang banyak memberikan manafaat kepada makhluk disekeliling.

Dari sekarang kita usahlah berkira-kira apabila ingin melakukan kebaikan, agar Allah tidak berkira-kira dengan apa yang kita minta. Sentiasalah bersedekah bukan hanya dengan wang malah segala kebaikan yang dilakukan adalah sedekah.

Ingin mengetahui lebih banyak berkaitan cerita sedekah dapatkan 9 formula pantas seru rezeki, banyak cara yang boleh dilakukan sebagai sedekah.

Selamat bersedekah.

************************
************************

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...