December 30, 2013

Hujung tahun

Salam sejahtera,

Syukur masih dapat menikmati suasana yang aman dan ceria. Walaupun banyak perkara yang berlaku disepanjang tahun ni masih lagi mendapat rezeki.

Apabila hujung tahu kita biasanya akan di tanya adakah azam tahun ni dah tercapai? Apakah azam tahun baru? Dua soalan yang sememangnya menjadi tajuk utama kepada semua radia dan tv, malah dikedai kopi pun.

Ramai yang membuat azam namun ramai juga yang berjaya melaksanakan separuh sahaja azam mereka. Malah ada juga azam hanya menjada azam yang sentiasa diperbaharui setiap tahun, namun tiada pelaksanaan. Bagi tahun baru nanti biarlah azam itu kecil namun dapat dilaksanakan dengan sempurna.

Untuk memastikan perkara itu berlaku kita memerlukan satu kunci utama ini. Kunci ini ramai yang tahu namun tidak diendahkan maka azam hanya tinggal azam. Bagi mambantu kita melaksanakan azam agar lebih sempurna maka kita memerlukan kunci ini.

Tentu anda ingin tahukan apakah kunci tersebut, mengikut Azizi Ali pakar kewangan ramai orang yang gagal ialah kerana mereka tidak menulis azam mereka. Ye kunci utama yang ramai orang tinggal ialah MENULIS impian atau azam mereka.

Manakala menurut pandangan Dr. Azizan Osman, Pakar Marketing # 1 Asia mengatakan ramai yang menulis tetapi masih gagal kerana mereka tidak menulis dengan sempurna dan jelas. Apa yang patut ditulis dalam impian kita?

Bagi memastikan AZAM kita terlaksana panduan di bawah ini boleh membantu.

1) Tulis azam anda dengan jelas.
     - Saya nak kaya (terlalu umum)
     - Saya mahukan sumber pendapatan sebanyak RM 1000 sebulan.  (lebih jelas)

2) Pamerkan azam anda dan baca
Tampal di tempat yang mudah anda lihat seperti pintu bilik, cermin, peti ais dan mana-mana yang sesuai. Mengikut pakar lebih kerap anda baca lebih cepat azam anda terlaksana. Paling kurang pun 3 kali sehari. Pastikan anda membaca dengan suara yang jelas dan yakin. 

3) Tandatangan 
Azam yang telah ditulis perlu ditandatangani agar menjadi satu janji kepada anda untuk melaksanakannya.

4) Letakkan tarikh
Pastikan azam yang anda ingin capai mempunyai tarikh akhir, Bagi memastikan anda tidak melencong dengan perkara-perkara lain.

5) Beritahu kepada orang azam anda
Ini pasti sukar kerana semua orang akan tahu dan anda tidak akan mempunyai alasan untuk tidak melaksanakan azam anda. Oleh itu ini merupakan kunci kejayaan azam anda pada tahun ni.

Semoga terus berjaya.


************************
PERCUMA JE....
************************
************************

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...