January 19, 2011

Tambah pendapatan

Salam sejahtera..
Berjumpa lagi kita pada pos kali ini berkaitan dengan bagaimana nak tambah pendapatan. Kita serinag dengan bagi memastikan kebebasan kewangan maka perlu sumber pendapatan tambahan, tetapi baaimana nak tambah sumber pendapatan. Baklah bagi menambah sumber pendapatan terdapat dua cara selain kerja sepenuh masa yang anda lakukan sekarang.

1) Bekerja secara "part time"

Anda tentu dah biasa melihat kawan yang membuat kerja selepasa waktu pejabat seperti menjual burger, membawa teksi, berniaga di pasar malam, menjual insurans dan pelbagai lagi yang dilakukan bagi menambah pendapatan. Bagi memastikan kerja ini berlaku anda perlu sanggup berkorban, kenapa saya katakan begitu? Ini diebabkan anda terpaksa meluakan masa untuk bersama keluarga, masa untuk bersukan dan masa untuk berehat. Kita diberi masa sama rata iaitu 24 jam sehari semalam. Anda bekerja di pejabat selama 8 jam, anda tidur mungkin 6 jam, masa untuk kerja part time mungkin 5-6 jam, jadi masa untuk anda bersama keluarga akan terhad 3-4 jam sahaja. Namun anda boleh lakukan jika anda bijak mengurus masa.

2) Membina pendapatan pasif

Apakah pendapatan pasif? Untuk mudah faham ialah sumber pendapatan yang sekali kerja pendapatan berkali-kali atau tidak putus-putus. Contoh pendapatan pasaif ialah meulis buku, menjual software, menjual suara, menjual modul pembelajaran, dan pelbagai lagi yang akan melibatkan pembayaran royalti. Bagimana anda boleh lakukan perkara ini? Apa yang boleh anda lakukan ialah kenalpasti kelebihan dan kepakaran anda. Jadikan kepakaran anda sebagai satu produk ang boleh dijual. Jika anda pakar dalam bidang masakan maka tulis buku berkaitan dengan masakan, jika anda pakar dalam perucapan maka hasilkan maklumat berkaitan teknik perucapan.

Sekarang pilihan ditangan anda kerana kedua-dua cara ini mempunyai kelebihan dan kelemahan msing-masing.

Sekarang dengan menggunakan teknologi internet maka peluang anda amat terbuka luas. Saudara Zamri Nyan pakar IM Malaysia telah menghasilkan satu produk untuk menjana pendapatan secara pasif. Ia adalah peluang yang jarang-jarang di dedahkan oleh pakar IM. Anda tentunya berminat kan oleh itu jangan tunggu lagi klik je pada link kat bawah untuk maklumat lebih lanjut.

=> Video percuma: mesti tonton..

P/S Peluang tak sentiasa ada sementara sempat ni rebut lah ....

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...