July 2, 2009

Ujian itu perlu...

Salam
Semoga anda sentiasa ceria dan mendapat ilmu yang bernafaat pada hari ini.

Setap masa kita akan menghadapi ujian, mungkin ia besar atau kecil bergantung kepada cara anda menilainya. Anda tak pernah hadapi ujian??? Wah sungguh hebat.... pernah ada masalah??? Itu pun ujian lah......... Jadi semua orang akan ada ujian. Bagi orang Islam setiap ujian yang ditempuhi merupakan pembalasan bagi perkara buruk yang pernah dilakukan. Yelah menguris hati kawan ker, menggamil harta orang ker dan macam-macam lagi lah.
Setiap ujian yang diterima dengan tabah akan meningkatkan lagi keimanan seorang hamba. Ia juga boleh dijadikan motivasi untuk berjaya, jika anda pernah kena demam denggi maka motivasi untuk menjaga kebersihan pasti amat tinggi. Sudah pasti anda tidak mahu ia berulang lagi.
Bagi seorang peniaga kegagalan merupakan ujian yang paling besar, ada yang dah benkrup dan dah di senarai hitam. Namun dengan semangat dan ketabahan yang tinggi maka mereka akan bangkit dan menjadi lebih berjaya...
Seorang pelajar yang gagal dalam ujian pertengahan jangan mudah putus asa kerana anda masih ada peluang untuk berjaya pada ujian akhir. Maka jadikan ia sebagai motivasi untuk mendapat gred yang lebih baik. Sentiasalah berusaha kerana ia amat penting dalam menjalani kehidupan. Kegagalan menujukkan anda telah mencuba, hanya orang yang mencuba akan merasai kegagalan. Mereka yang tak buat apa-apa sebenarnya telah gaga sebelum mencuba. Anda nak jadi yang mana????
Pasti ramai yang nak mencuba kan, Tahniah lah kepada anda yang ingin mencuba. Pastikan anda lakukan segera apa yang telah dirancang, kerana kegagalan hanya akan diketahui setelah dilakukan. Tahukah anda jika lebih cepat kegagalan dilalui maka anda akan lebih cepat untuk berjaya.
Bagi orang yang cerdik kegagalan akan lebih minimum kerana mereka telah mengikuti langkah orang yang telah berjaya. Saya pasti bahawa anda semua adalah orang yang bijak, bagi mengelakan kesilapan sama berulang dapatkan jalan yang telah disediakan.Bagi yang berminat menulis ebook.....


Ingin menigkatkan simpanan kahwin.....


Hasilkan produk anda dengan cepat...

Sekian wassalam...

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...