March 25, 2009

Tulisan dan sikap

Salam...
Semoga anda sentiasa ceria dan gembira. Walaupun hati anda duka sentiasalah senyum agar ia dapat diatasi.
Hari yang penuh dengan cabaran akan bermula setiap awal pagi. Bermula dari anda bangkit dari tidur sehingga anda kembali ke katil. Oleh itu apa bila bangun tidur sentiaslah bersyukur dan berdoa agar dapat menempuhi hari tersebut dengan baik. Sentiasalah berfikiran positif dengan bertanyakan soalan-soalan yang positif.
Pada minggu lepas saya telah membeli sebuah buku yang amat menarik, ia menerangkan perkaitan antara tuisan daengan tingkahlaku kita. Memang amat memberangsangkan apabila mengetahui bahawa dalam diri kita ni banyak perkara yang positif. Perlu diingat bahawa setiap perkara akan ada baik dan buruknya. Jika terlalu banya yag positif pun tidak baik kepada kita, ini kerana dalam diri kita perlu ada keseimbangan. Untuk mendapat keseimbangan maka kita perlu melakukan sesuatu perkara secara bersederhana.
Tahukah anda bahawa dengan menulis palang t yang berbeza akan mencerminkan sikap kita yang berbeza? Saya amat takjub bahawa dengan tinggi rendah kedudukan palang t akan menyatakan sikap kita yang suka berangan-angan, praktikal atau rendah diri. Nak tahu orang berbohong pun boleh dari tulisan. Itulah kekuasan Allah yang telah menjadikan setiap hambanya dengan ciri-ciri tersendiri. Setiap sikap yang tidak baik juga boleh diubah dengan tulisan, namun untuk mengubah sesuatu tulisan amat sukar jika anda tidak mempunyai azam yang tinggi.
Cubalah mengenali sikap anda serta berazamlah untuk mengubah tabiat yang kurang baik.
Sekian, wassalam.


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...